Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΡΑΚΤΙΚΑ 1ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΦΘΙΩΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ (Ιστορία – Αρχαιολογία – Λαογραφία) --- Σειρά Ανάλεκτα Ιστορίας & Μυθολογίας





Ανάλεκτα Ιστορίας & Μυθολογίας
Σάββατο, 18 Ιούλιος 2009 13:30
1o_Synedrio_2001_first-page_280
1ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΦΘΙΩΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ (Ιστορία – Αρχαιολογία – Λαογραφία).  
Κατεβάστε τα πρακτικά σε αρχείο pdf
Περιεχόμενα  // ΠρόλογοςΣύντομο ιστορικό του συνεδρίου // Χαιρετισμοί – προσφωνήσεις – κήρυξη εργασιών συνεδρίου
1η Συνεδρίαση--  Τριαντάφυλλος Δ. Παπαναγιώτου: «Δραστηριότητες θεών και ημίθεων στον τόπο μας».-- Μαρία – Φωτεινή Παπακωνσταντίνου: «ΕΧΙΝΟΣ: Ιστορία, μνημειακή τοπογραφία και αρχαιολογικά ευρήματα μιας αρχαίας θεσσαλικής πόλης στον Αχινό Φθιώτιδός».-- Γεώργιος Σούλιος: «Ιστορικές σχέσεις Φθιωτών και Μακεδόνων».--  Ιωάννης Αθ. Καραχρήστος: «Η ένταξη της Φθιώτιδας στο διοικητικό μηχανισμό της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ο κανουννμές του Ζητουνίου».Ερωτήσεις – απαντήσεις Απόψεις.
2η Συνεδρίαση-- Βασιλική Συθιακάκη – Κριτσιμάλλη: «Ιστορική τοπογραφία της Φθιώτιδας κατά την παλαιοχριστιανική περίοδο».--  Δημήτριος Β. Γόνης: «Γρηγόριος ο Βυζάντιος, Διδάσκαλος του Οσίου Αθανασίου του Μετεωρίτου».--   Κώστας Κ. Σπανός: «Οι αφιερωτές της Γιαννιτζούς, της α’ Γραφής, στην πρόθεση της μονής της Φθιώτιδας στην πρόθεση της μονής της Ρεντίνας, (cα, 1640)».--   Βασίλης Κ. Σπανός: «Οι οικισμοί της Φθιώτιδας στην πρόθεση της μονής της Ρεντίνας, cα. 1640 – 19ος αι». --  Μάνθος Κ. Χριστοφόρου: «Ο Ταλαντίου Νεόφυτος 1762 - 1861».Ερωτήσεις – απαντήσεις Απόψεις.
3η Συνεδρίαση--  Γεώργιος Κ. Λέλης: «Η περιπετειώδης σταδιοδρομία του Γρηγόριου Ιωάννου. Ως μοναχού και ηγουμένου της μονής Αγάθωνης, τα κειμήλια και η περιουσιάκη κατάσταση της μονής κατά τη διάρκεια της επαναστάσεως του 1821 και την πρώτη δεκαετία της οθωνικής περιόδου».--  Ιωάννης Ευαγ. Μακρής: «Το ιδιοκτησιακό καθεστώς των χωριών της επαρχίας Ζητουνίου κατά τα πρώτα μεταπελευθερωτικά χρόνια (1833 – 1840 μ.χ. περίπου) σύμφωνα με τα πρακτικά της Μικτής Ελληνοτουρκικής Δικαστικής Επιτροπής».-- Κώστας Ι. Ζήσης: «Συμβολή στην ιστορία της νεοελληνικής εκπαίδευσης» Οι απαρχές του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (Καποδιστριακή και οθωνική περίοδος). Τα σχολεία της Φθιώτιδας. --  Αλεξάνδρα Θ. Κουλτούκη: «Διοικητικές μεταβολές των επισκοπών της Φθιώτιδας από το 1833 - 1899».--  Κώστας Γαλλής: «Από την οικονομική ιστορία της Φθιώτιδας. Η πρώτη τράπεζα στη Λαμία στα μέσα του ΙΘ΄ αιώνα. 1842: Διορισμός ανταποκριτού της Εθνικής Τραπέζης στη Λαμία. 1860: Ίδρυση και λειτουργία του υποκαταστήματος της Εθνικής Τραπέζης της Λαμίας». Ερωτήσεις – απαντήσεις Απόψεις
4η Συνεδρίαση--  Βαρβάρα Δ. Νάτσιου: «Φθιωτική ιστοριογραφία και ιστοριοδιφία: 19ος και 20ος αιώνας».--  Αικατερίνη Ι. Γιαννακοπούλου – Γάκη: «Το νοικοκυριό ενός λαμιώτικου σπιτιού στα αμέσως μετεπαναστατικά χρόνια».-- Γεώργιος Π. Σταυρόπουλος: «Όψεις γυναικείας παρουσίας στη Λαμία 1835 – 1922. Γυναικεία επαγγέλματα».-- Αφροδίτη Θεοδώρου: «Φθιωτικοί Σύλλογοι Γυναικών από το 1914 - 1999».-- Βάιος Αποστ. Ζαμπεθάνης: «Η τοπική Ιστορία στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση».  Ερωτήσεις – απαντήσεις Απόψεις.

Σύντομα βιογραφικά σημειώματα εισηγητών // Προτάσεις για την πληρέστερη οργάνωση του συνεδρίου
3-4 Νοεμβρίου 2001  // ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΣΤΡΟΥ ΛΑΜΙΑΣ // ΛΑΜΙΑ 2002
Διαβάστε επίσης, τα πρακτικά του 2ου  &  3ου  ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΦΘΙΩΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.
Ευχαριστούμε το Πνευματικό Κέντρο Σταυρού & το Δήμο Λαμίας για την παραχώρηση του υλικού.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)