Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αμφικλεια: Αναβιωσε το εθιμο του “Χονδρου”


Σχετικά χαμηλές οι θερμοκρασίες στην βραδινή Αμφίκλεια αλλά όπως πάντα ο ζεστός και καλοφτιαγμένος περίφημος «χόνδρος» σε συνδυασμό με το άφθονο κρασάκι, ήταν το αντίδοτο.
Η ετήσια αναβίωση από τον Λαογραφικό Σύλλογο του εθίμου, έχει πολλά νοσταλγικά να πει στους παλιότερους και να ενημερώσει τους νέους για την καθημερινότητα των προγόνων τους, ώστε οι “ρίζες” να παραμένουν γερές και οι κοινωνικοί δεσμοί ισχυροί.

ΣΣ: Για την Αμφίκλεια, χόνδρος = χυλώδες εύγευστο ζεστό έδεσμα με βάση το σιτάρι. Παρασκευαζόταν με ιδιαίτερη μέθοδο, σε κάθε Αμφικλειώτικο σπίτι παλιότερα την παραμονή της γιορτής του Αγίου Νικολάου[05.12] και σηματοδοτούσε, στην κατ’ εξοχήν τότε αγροτική Αμφίκλεια, το τέλος της σποράς των δημητριακών και των εξωτερικών αγροτικών ασχολιών λόγω του καιρού αλλά και λόγω των σημαντικών γιορτών της Χριστιανοσύνης που ακολουθούσαν. Αναβιώνει κάθε χρόνο από την «ΔΑΔΙΩΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ.»

Δ.Ι.Καλπύρης
lamiakos-typos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)