Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Νέα ΚΥΑ για ταχεία περιβαλλοντική αδειοδότηση Πράσινων Σημείων






Τροποποιήθηκε η υπ’ αριθμ. 171914/2013 ΚΥΑ με θέμα τις «Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις για έργα και δραστηριότητες της κατηγορίας Β της ομάδας 4», από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σ.Φάμελλο, με στόχο αφενός την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τα Πράσινα Σημεία και αφετέρου την παροχή ενός ακόμα θεσμικού εργαλείου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, το οποίο διευκολύνει και επιταχύνει τη διαδικασία συλλογής στην πηγή πολλών ρευμάτων αποβλήτων.

Σε συνδυασμό με το άρθρο 137 του νόμου 4416/2017, η συγκεκριμένη τροποποίηση παρέχει επιπλέον την δυνατότητα στους ΟΤΑ να αναπτύξουν τη διαλογή στην πηγή, να σχεδιάσουν και να χωροθετήσουν Πράσινα Σημεία και να διαχειρίζονται τα υλικά που συγκεντρώνονται σε αυτά.

Με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο οι ΟΤΑ μπορούν πλέον να εμπορεύονται τα υλικά που ανακτούν από τα Πράσινα Σημεία μειώνοντας αντίστοιχα τα τέλη καθαριότητας των Δήμων.

Επιπλέον, διευκολύνεται η αδειοδότηση των Πράσινων Σημείων για τους δήμους, αλλά και η ένταξή τους στα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΥΜΕΠΕΡΑΑ, που συνεπάγεται γρήγορη απορρόφηση των κονδυλίων και κατασκευή περιβαλλοντικών υποδομών σε κάθε ΟΤΑ της χώρας.

Τέλος, ενισχύεται η κυκλική οικονομία, αλλά και η κοινωνική οικονομία, εφόσον επιτρέπει και αξιοποιεί τη συνεργασία των ΟΤΑ με ΚΟΙΝΣΕΠ και την ενίσχυση της διαλογής στην πηγή με την περιβαλλοντική εκπαίδευση.

H Υπουργική Απόφαση

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)