Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το ξωκκλήσι του Αϊ-Λια (Προφήτη Ηλία) στο Καινούργιο.Ιστορικά στοιχεία


Περνώντας την εθνική οδό που χωρίζει το Καινούριο από την περιοχή των 'Μαρμάρων' , συναντάμε στην κορφή του λόφου το ξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία.
Καθώς ανοίγεις το χαμηλό πορτάκι του, ο νους σου αρχίζει να ταξιδεύει. Κάτι σε καλεί να κλείσεις τα μάτια σου και να προσευχηθείς. Όλα εκεί μέσα αποπνέουν μύρο, λιβάνι, αγιότητα. Η καντήλα πάνω απ' την εικόνα της Μεγαλόχαρης καίει άσβεστη. Κάποιοι ευ­σεβείς προσκυνητές φροντίζουν γι' αυτό καθημερινά.
Λίγο πιο κει η εικόνα του 'Προφήτη των βουνών'. Ο Π. Ηλίας ταξιδεύει στον ουρανό καθισμένος στο άρμα του, έτσι όπως αναφέρεται ακριβώς στην Παλαιά Διαθήκη.
Το παρεκκλήσι χτίστηκε το 1901, από τον τότε εφημέριο Δημ. Βορλοβίτη, ο οποίος έχτισε δίπλα στο ξωκκλήσι και ένα μικρό καμαράκι, μέσα στο οποίο ζούσε και στο οποίο τέλειωσε και τη ζωή του.
Ο θρύλος θέλει το ξωκκλήσι δεμένο μ' έναν ασεβή βοσκό, ο οποίος λόγω πολυμερής κα­κοκαιρίας, είχε κλείσει τα 'ζωντανά' του μέσα στο ναό, μετατρέποντας το έτσι σε μαντρί. Όταν η κακοκαιρία πέρασε ο βοσκός δεν καθάρισε το ξωκκλήσι, αφήνοντας το βρώμικο γεμάτο απορρίμματα.
Τότε, σύμφωνα πάντα με τις παραδόσεις του χωριού, ο Αϊ-Λιας τον τιμώρησε, ρίχνο­ντας τον βαριά άρρωστο στο κρεβάτι. Ο ασυνείδητος βοσκός δεν κατόρθωσε τη ζωή του μέσα στην παραφροσύνη και στους φριχτούς πόνους.
http://www.aganet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)